Játszani öröm! +36 20 324 3807

Kreatív játékok

Egy kisgyermek egészséges fejlődésének fontos része a játék. Az egyes fejlődési szakaszokban más-más játékokra van szükségük, a néhány hetes csecsemők még csak a csörgőkkel játszadoznak, de egy félévest már a színes építőkocka is érdekli, későbbi életszakaszokban pedig fontos egy-egy készségfejlesztő kreatív játék. Amikor egy szülő játékot vásárol a gyermekének, akkor sok mindenre kell figyelnie: a legfontosabb, hogy a játék ne legyen veszélyforrás, ne legyenek például hegyes, szúrós, éles részei, ne legyen törékeny, a mérete, a kezelhetősége feleljen meg a gyerek életkorának, kicsiknek tilos lenyelhető méretű darabokat adni, fontos, hogy mennyire könnyen tisztítható a játék, mivel van festve, nem jön-e le róla nedvesség hatására a festék, és számos hasonló szempontot sorolhatnánk még.

Gyakorlójátékok, szerepjátékok, fejlesztők

Életkorok szerint más-más típusú játékok iránt érdeklődnek a gyermekek: a kiscsoportos óvodások készségeit az úgynevezett gyakorlójátékok fejlesztik, tologatják az autókat, vonatokat, aztán tornyokat építenek kockákból, és ha már jól begyakorolták ezeket, akkor jön a következő fokozat, a szerepjátékok. Amikor már meglódul a fantáziájuk, egy pöttyös-edénykészlet, egy mini orvosi táska, egy apró szerszámosláda köré színes történeteket találnak ki, s miközben egymással játszanak, a kreatív játék során észrevétlenül megtanulják a közösségi együttműködést, a társas tevékenység szabályait is. A fejlesztő játékok nagyon sokfélék és többféle képesség erősítésére alkalmasak, a legkisebbeknek valók a formaberakósok, a járókára szerelhető bébijátékok, az óvodásoknak a gyűjtögetős társasjátékok, a memóriát fejlesztő játékok kártyákkal, a nagyobbaknak a gyöngyfűzők, a logikai összerakók, mozaikok, az egyensúlyozós szettek.

Kreatív játék, fejlesztő játékok

Festők, gyöngyfűzők, játéknyomdák

Az arcfestés, az ékszerek készítése, a kreatív játék elég tartósnak tűnő divathulláma, a gyerekek többsége nagyon szereti. A játéknyomda már évtizedekkel ezelőtt is kedvenc volt néhány ábrával, ma már a nyomtatható motívumkészletek sokaságából lehet válogatni. Az összeszerelhető fajátékok, a mágneses képkirakó táblák, és a “nagy klasszikus” Java építőjáték, amellyel már a mai nagypapák is játszottak, a gyerekek ügyességét, térlátását, fantáziáját fejlesztő játékok közé tartoznak.

Címke: # kreatív játékok