Játszani öröm! +36 20 324 3807

Fejlesztő játékok

A kreativitás alkotóképességet, teremtő képességet jelent, és különféle emberi képességek együttes alkalmazása, szerveződése során jön létre. Az egyes részterületeken megszerzett tapasztalatok, tudások összekapcsolódása, értelmezése, új formájú megjelenése a kreativitás kulcsa. Bizonyos művészeti, tudományos és mérnöki tevékenységek igen magas fokú kreativitást igényelnek, de a mindennapi életben is szüksége van mindenkinek rá a problémamegoldásokhoz.

Gyermekkori tapasztalatok

Mindehhez az alapokat kicsi gyermekkorban kell lerakni. Amikor a kisgyermek ismerkedik a világgal és gyűjti a tapasztalatokat a “nagybetűs” élethez, nagyon fontos a kreativitásának a kialakítása, fejlesztése. Ebben a folyamatban a fejlesztő játékok szerepe kulcsfontosságú, nem mindegy, hogy a szülő milyen játékokat ad a csemetéje kezébe. Mivel a szülő ismeri a legjobban a kisgyermeket, tudja, hogy miben erős és miben gyenge. A fejlesztő játékok célja, hogy a gyengébb képességeket megerősítsék, de az is cél, hogy az erősebb képességeket még jobban erősítsék, kibontakoztassák, hiszen a majdani sikeres pályaválasztásnak épp az lesz az alapja, hogy mely képességei kiemelkedőek a gyereknek.

Fejlesztő játékok

Mesekocka, gyöngyfűző, labirintus

Minden gyermek másképp viszonyul az egyes fejlesztő játékokhoz, egyiküknek az egyensúlyozó labirintus a kedvence, másik a színes fagyöngyöket szortírozza szívesen. Az egyik kislány csodákat kreál egy egyszerű gyöngyfűző készletből, a másik meg csak szétszórja, nem érdekli. Egy jó óvónéni odafigyel arra, hogy a szerényebb kézügyességű gyermek is foglalkozzék olyasmivel, ami fejleszti a finommotorikus képességeket, az ujjak ügyességét, erre például a barkácsolós játékok alkalmasak. A különféle logikai játékok a koncentrálóképességet fejlesztik, ennek a kialakítása ugyancsak fontos óvodáskorban, hiszen a sikeres tanulás alapja lehet. Egy mesekocka kirakása már egészen kicsiknek is sikerülhet, ahogy fejlődik a térlátásuk, a megfigyelő és felismerési képességük, a logikai gondolkodásuk, úgy lehet majd egyre bonyolultabb a puzzle. A sokféle golyóvezető játék fejleszti a térlátást, az egyensúlyérzéket, a megfigyelőképességet is.

A gyermek számára a játék ellazult, önfeledt, örömteli tevékenység, óvodáskori életének nagy részét ez tölti ki. A jól megválasztott fejlesztő játékokkal a képességek fokozatosan javulnak, az egyéni nehézségek kompenzálódnak, a különböző funkciók begyakorlódnak, az érzékszervek-mozgások összerendeződnek, a kisgyermek látványosan fejlődik.

Címke: # fejlesztő játékok