Játszani öröm! +36 20 324 3807

Fajátékok

A természetben fellelhető anyagokat az ember mindig is szívesen használta játékok készítésére, így a fajátékok története is évszázadokra nyúlik vissza. Réges-régen a nagypapa farigcsálta fából az unokának a különféle kis játékszereket. Ma már nagyüzemi módon sorozatgyártásban vagy erre szakosodott kézműves műhelyekben készülnek a fajátékok, amelyek megszerettetik a gyermekekkel a fát, mint anyagot, a természet egyik legfontosabb részét.

A fajátékok világszerte népszerűek, több generáció is játszhat velük

A fából készült játékok világszerte nagyon népszerűek, mind a gyermekek, mind szüleik körében. Építőkockák, hintalovak, kisvonatok, bababútorok, dominó, sakk-készlet, kirakósok, bábok, társasjátékok és még sorolhatnánk, hogy mi minden készülhet fából. Ezek a fajátékok általában nagyon tartósak, akár több generáció is játszhat velük, ha vigyáznak rájuk és megőrzik őket. Kevésbé törékenyek mint a műanyagból készültek, nemigen kopnak, nem romlanak el, tapintásuk melegebb, érdekesebb. Alig tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek károsak lennének, ha a használt festéket jól választja meg a gyártó: többnyire természetes olajokkal, biofestékekkel színeznek. Újrahasznosítható, környezetbarát termékek, és bizony jó dolog, ha a környezet kímélése már a gyerekszobában elkezdődik.

Fajátékok

Különböző korcsoportoknak ajánlva

A legkisebbek számára készülnek a kerekes-tologatós-húzogatós kisautók, kiskacsák, kishajók, a formakereső berakósok, a kockatorony-építők, az óvodás korcsoport játékai a babaszobák, babaműhelyek, a dominók, a bonyolultabb kirakósok. Kicsit nagyobbak számára jó készségfejlesztők az ügyességi fajátékok, a különböző egyensúlyozó szettek, a puzzle-k, a célbadobók. Külön kategóriát képeznek - több korosztály is kedveli őket - a logikai játékok, pl. a sakk. Az építőjátékoknak már ezerféle változata van, az egyszerű színes fakockáktól egészen a bonyolult, látványos várépítőkig. Bármelyik korosztályról is legyen szó, a fajátékok közös jellemzője, hogy igénylik a gyermek aktív közreműködését: tologatni vagy húzogatni kell, építeni kell belőle, összerakni, szétszedni, egyensúlyozni, vagyis folyamatosan gondolkodásra, cselekvésre késztetnek, ezáltal különböző fontos készségeket fejlesztenek.

Címke: # fajátékok